Molenaar


maarten Molenaar Maarten Dolman (1961) is behalve fulltime molenaar ook molenbiotoopwachter voor het district Zuidwest-Utrecht.
Maarten: "Bij ons thuis werd het molenaarsvak met de paplepel ingegoten. Mijn vader was bijzonder actief op molengebied en in de 60-er jaren betrokken bij de oprichting van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In 1960 kocht hij een Zaanse 'petmolen' en herbouwde deze in Harmelen. Tevens was hij vanaf 1973 molenaar van de 'Veenmolen' te Wilnis waar ik hem na zijn overlijden in 1983 opvolgde. De capaciteit van deze molen was echter niet groot zodat het aanbod in 1986 om molenaar op de Windotter te worden mij deed besluiten om definitief voor het vak van molenaar te kiezen".

Naast lessen van zijn vader leerde Maarten het vak bij de legendarische Jan Hoogendoorn op de molen 'de Windhond' te Woerden en bij molenaar van Beek op 'de Eendracht' te Alphen aan den Rijn. Maarten stamt uit een oud molenaarsgeslacht waarvan de wortels in de Zaanstreek liggen. Ooms en oudooms waren daar actief als oliemolenaars op molens als 'de Bonte Hen', 'de Os' en 'de Zwarte Ruiter'.

Het molenaarsleven bevalt Maarten bijzonder goed. Naast alle aspecten van vakbekwaamheid en productkennis speelt de 'ambassadeursfunctie' van het molenaar zijn een belangrijke rol. De molen trekt veel bezoekers, zowel toeristen, tot uit de VS en Japan aan toe, als klanten van de molenwinkel. Zo kan het gebeuren dat je bij een bezoek aan de molen Maarten aantreft tijdens een gloedvolle uitleg over het molenvak in het Engels, Duits of Frans.

Inmiddels heeft Maarten aan het molenbedrijf meer dan zijn handen vol en wordt dan ook verschillende dagdelen per week bijgestaan door vrijwilligers.